Medias roll i idrotten!

Jag har funderat rätt länge på om jag skulle skriva ett blogginlägg i det här ämnet igen men två saker i veckan fick mig vässa pennan igen och skriva det.

Den första utlösande faktorn var några nedlåtande kommentarer efter Terräng-EM och det faktum att dom svenska deltagarna fick beröm och en smula speltid i svensk media. Det var uppenbarligen inte välförtjänt då inte ”världseliten” var där. Ska inte dra just den biten och det exemplet i långbänk men det var den ena faktorn.

Den andra hittade jag igår på nätet där en sportreporter på den lokala morgontidningen i staden hade lagt ett sinnessjukt nedlåtande uttalande på sin privata twitter om att han ”var tvungen” att åka ut och rapportera från Konståknings-SM som gick i stan. ”Jobbkarriären pekar: Utsänd på SM i konståkning. Längtar redan till fler spännande event som SM i plockepinn eller SM i baklängesgång.” Att han får jobba kvar är ju ett smärre under kan man tycka. Förutom att vara extremt nedlåtande mot konståkningen som sådan säger det mycket om mediaklimatet jäntemot idrotter som inte tillhör dom ”stora”.

Medias bild av idrotten i Västerås och Sverige är solklar och enkelspårig. Svaren jag har fått när man ifrågasätter varför det skrivs inhumana spaltmeter om fotboll och hockey i förhållande till andra idrotter som på lokalt plan har minst lika framgångsrika utövare är: ”Vi skriver det folk vill läsa”. Ok, men om vi vrider hjulet längre varför vill folk läsa om det? Jo, för att media har matat folk i år efter år med ett överskott om dom ”stora” idrotterna, vi får inte glömma att media skapar den bild vi har i hushållen om idrott. Så när folk jämt får läsa om dom ”stora” idrotterna så är det vad dom förväntar sig. På samma vis blir dom det självklara valet när vi ska sätta våra barn i någon idrott eftersom det inte enligt media ”finns” någon annan idrott, så är det rent krasst. På det här viset ger man inte idrottare samma villkor att utöva sina idrotter, en idrottare på ett lokalt plan som är på Sverigeelit i en ”mindre” idrott har ju per automatik ett sämre utgångsläge att kunna satsa på sin idrott bara på grund av medias onyanserade bild av idrotten. Hen kommer automatiskt ha mycket svårare att jaga sponsorer eftersom hen inte syns och därmed inte finns… Media skapar bilden av idrotten som gemene man ser och gemene man är fler än dom av oss som orkar söka bortom mediafronten av vad idrott är så är det bara! Och det gör mig ledsen i ögat. Idrottare i alla idrotter borde åtnjuta samma respekt och cred i media för sina prestationer, så är det inte oavsett vad någon säger!

Kikade igår kväll på en intervju med en känd kommentator från Belgisk tv som kommenterar dom flesta stora cyclocross-sändningarna. Som alla vet är cyclocross en stor publiksport i Belgien men den hade enligt honom inte varit den cirkus den är idag, det hela tog fart ordentligt när sporten började sändas på tv. Så exponering är livsnödvändigt för att idrotter ska ha chansen att rekrytera och till sist få fram världsstjärnor, men om ingen någonsin får se idrotterna i media kommer dom aldrig ha samma chans att utveckla dessa världsstjärnor som uppenbarligen behövs för att exponeringen ska ges. Lite av ett moment 22 som någon måste våga bryta och servera folket en bredare mer nyanserad bild av idrott både på alla plan, inte bara lokalt!

Annonser

3 reaktioner på ”Medias roll i idrotten!

  1. Detsamma gäller skidskytte som inte var någonting annat än några åkare från Sovjet och DDR på 70- o 80 talet men som fick ett jätteuppsving när Tyskland i spetsen för andra Europa lander fick igång media. Numera drar skidskytte I Tyskland nästan lika mycket public som en fotbollsmatch, så mediaintresse är A och O.

    • Absolut! Det är ett lysande exempel på medias roll… Men det verkar inte som media själva är medvetna om vilken makt och vilken roll dom har…

  2. Bra skrivet Johan. Det här en stor anledning till varför man själv hoppar tidningens sportsidor där allt handlar om fotboll och trav. Mina intressen dyker i bästa fall upp i en liten notering i kanten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s