Fredagsdiskussionsämnet – idrottens svarta hål…

Skärmavbild 2015-08-13 kl. 10.03.52
Jag har sugit på den här bloggposten länge och väl nu, man hoppas väl att någon grävande journalist suger på något bättre i det här ämnet än jag gör. Vi tittar alltså på en bild från WADAs rapport från 2012, jag har gulmarkerat det som känns lite intressant.

Att det testas mycket i cykel och friidrott är såklart inget nytt, att det sedan dyker upp dopingsfall med jämna mellanrum i dessa idrotter beror såklart på att det just testas mycket i förhållande till antalet utövare i världen. Man kan ju tycka att fotbollen är duktig och utför fler tester än både cykeln och friidrotten, men då ska man ju sedan komma ihåg att det finns 264 miljoner utövare världen över i den sporten.

Tittar vi sedan på ishockeyn som sådan är det riktigt pinsamma siffror för en sport där pandoras lilla låda var på väg att öppnas i samband med ”Bäckis-gate”. Bara i USA finns 519.000 licenserade spelare och i Kanada 721.000, Sverige skyltar med 62.000. Så ett totalt antal av tester på 3.284 är pinsamt dåligt.

För en jämförelse med licenserade utövare i Sverige så finns det c:a 4.500 licenserade cyklister i Sverige.

Nu vet vi alla att money talks inom idrotten och om nå´n tyckte att det var skandalartat av IAAF att hemlighålla dom misstänkta blodvärdena som läckte ut häromveckan på grund av ekonomiska orsaker så kan ni bara tänka vad ishockeyn och fotbollen skulle ha att förlora på det. Nu säger jag inte rakt ut att det är smutsigt i dom idrotterna, men att dom är stora svarta hål som är lika outforskade som planeter i utkanten av Vintergatan det står klart.

Tills dess kan jag trösta mig med att cykelsporten åtminstone tar sina problem på ett större allvar nu än för tio år sedan. Att det sedan kommer dyka upp fler nya och gamla dopingfall inom cyklingen beror på antalet tester/utövare och intresset för att göra upp med det förflutna, där har många sporter mycket att jobba på.

Annonser

2 reaktioner på ”Fredagsdiskussionsämnet – idrottens svarta hål…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s