Så lika men ändå så olika!

Nu ska jag berätta en liten historia för er. Personerna i berättelsen finns såklart inte på riktigt men dom reflekterar en verklighet som återspeglar en verklighet som existerar.

Vår historia börjar med två unga idrottare i 20-årsåldern från samma medelstora stad i ett litet land i Norra Europa kallat Sverige. Bägge två är duktiga på sin idrott och vill såklart satsa på den.

Vi börjar med Klas. Han är 21 år och har ett kontrakt med den lokala ishockeyföreningen som spelar i den svenska andradivisionen. Han bor i en egen lägenhet och klarar av att leva på sin idrott genom lönen som hans kontrakt ger honom.

Sedan bar vi Mats, han är 22 år och är cyklist i den lokala cykelklubben. Han tävlar i klubbens elitlag och har gjort bra ifrån sig på många nationella tävlingar under säsongen och strävar efter att ta nästa kliv i sin karriär. Eftersom klubben täcker bensinkostnader och startavgifter så har Mats genom att bo kvar hemma hos sina föräldrar klarat av att bara jobba 80% under säsongen för att satsa ännu hårdare.

Inför den kommande säsongen ser allt bra ut för Klas. Klubben har knutit ytterligare några större sponsorer till sig och även några nya spelare, det är ekonomisk trygghet. Försäsongsträningen har gått bra, Klas känner sig starkare än någonsin och har haft gott om tid att återhämta sig ordentligt mellan träningspassen.

För Mats har säsongen precis tagit slut och han måste börja fundera på kommande säsong. Han vill gärna träna på heltid och kanske även komma utomlands mer och tävla för att utvecklas. För att detta ska gå ihop sig måste han få hjälp från sponsorer. I nuläget hjälper den lokala cykelbutiken honom med cyklar han kör på under säsongen, men en full satsning kräver mer.
Mats sätter ihop en presentation om honom och hans fina resultat och hans framtida mål och börjar uppvakta dom lokala företagen. Företagsledarna vill givetvis av medkänsla hjälpa den unge och drivne idrottaren, men kan såklart inte bara idka välgörenhet. På frågan vad dom kan få tillbaka av att stödja Mats så svarar han såklart exponering av deras företag på alla vis han bara kan: hemsida, kläder och så vidare. Företagsledaren funderar länge och väl och försöker fundera när och var han har sett något om cykel…. Han förnimmer sig en artikel i någon tidning om ännu en dopingavslöjad cyklist, slut. Dessutom har dom redan gjort klart ett nytt kontrakt med stadens division 3 klubb i fotboll, dom syns ju i media iallafall. Så efter ett noggrant övervägande blir svaret att dom gärna skulle vilja men inte riktigt får tillbaka så mycket exponering som dom skulle önska genom ett samarbete.
Mats låter sig inte nedslås av detta utan fortsätter sitt sökande efter sponsorer, tyvärr med samma resultat.

När hockeysäsongen är över kan Klas ännu en gång konstatera att laget föll på mållinjen i kvalet till den svenska högstaligan. Besvikelsen är total men han har två år kvar på kontraktet och knyter näven i fickan och lovar sig att träna ännu hårdare nästa år.

I samma veva startar Mats sin säsong. Han har haft en bra vinterträning i ryggen och gör sin bästa säsong någonsin. Det hela resulterar till sist i en tredjeplats på SM. Men han är sliten av ett hårt tävlingsträningsschema och arbete. Han tar sin presentation under armen och gör ett varv till för att uppvakta eventuella sponsorer inför nästa säsong…. Kanske har han råd att kunna satsa fullt ut då.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s