Var väl hos ortopedläkaren!

God lunch på er! Som jag skrev tidigare i höstas har jag börjat genomgå en process med sjukvården för att få till en dialog kring möjligheterna att göra något åt min artros. Igår hade jag till sist tid med min ortopedläkare, en mycket trevlig och tillmötesgående läkare måste jag säga. Vi hade ett bra samtal verkligen. Får känslan av att om jag hade velat dra det hela vidare för att få en traditionell höftledsprotes så hade det nog inte varit omöjligt. Nu förklarade jag dock att jag inte var intresserad av en sådan av två skäl: 1. Att den har ganska stränga restriktioner. 2. Att jag är så ung att den förmodligen måste bytas ut en gång till eftersom man redan kapat ledkula och allt och hamrat ned protesen i lårbenet så har man mindre ben att fästa livets andra protes i… Hänger ni med?

Så jag sa som det var, jag ville gärna ha ytersättningsprotesen som inte tar bort hela ledkulan och kan tar bort lite av den och sätter på metall och metall i ytan i höften som kulan ligger mot. Sådana proteser kallas ibland för idrottsproteser då många fått tillbaka ett fullt aktivt liv efter sådana operationer och har inga restriktioner i stort sett. Min läkare lät mig veta att man inom ”vanliga” sjukvården i Sverige inte sedan några år utför dom operationerna längre. Orsaken till detta var alltså att metall mot metall spakar friktion och lösgör små partiklar av metall som frigörs i kroppen, dessa kunde alltså orsaka små hål i benen och även tas upp i blodet. Det låter såklart inte jättebäst. Nu är väl grejjen den att om man skulle tala med en läkare som är specialiserad på ytersättningsproteser så skulle man få en annan sida av det hela så det är ju två sidor till allt.

Så i det fall jag skulle vilja göra en sådan operation så är alternativet att bekosta det själv och hoppas att försäkringskassan i efterhand kan ersätta mig för den. Jag har såklart fått massor med tips runt detta och tackar för det. I nuläget känns det inte ens möjligt eller aktuellt att hosta upp flera hundratusen på en sådan operation utomlands.

Hur känns det nu då? Är jag bitter över detta? Faktiskt inte. Visst skulle en smärtfri tillvaro en rörligare höft och ett icke utåtroterande knä på cykeln vara najs, men jag funkar, ganska bra till och med. Smärtan är något man lär sig leva med, vissa dagar är bättre än andra.

I det stora hela är det bara lite artros i höfterna. Jag funkar. Jag kan träna och jag ska vinna VSM-guld i Halmstad i sommar… Pow! Eller?

Så med lite nytt smärtstillande utskrivet kör vi vidare mot 2016!

Annonser

2 thoughts on “Var väl hos ortopedläkaren!

  1. Cykelkatten december 15, 2015 / 15:08

    Hm. Det låter inge vidare det, att gå runt med smärtan alltså. Men wtf, ta LÅN då? Och ändå göra op? Om du slipper smärtan i resten av ditt liv, kanske värt?

    • swyzak december 15, 2015 / 15:13

      Nä, tar inge lån för en op. Det finns ju aldrig garantier och sedan blir jag lite sisådära över det där med med metallpartiklar i blodet och benen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s