Fyror mitt absolut sämsta pass, som alltid.

IMG_1355
Hej på er vänner! Det går fort att från att vara glad som en speleman och nöjd med sin träningsutveckling till att känna att man är precis lika kass som alltid. För min del brukar det oftast bara krävas ett pass med 4 x 4′ för att skapa den känslan, idag var inget undantag. Under dom sju år jag nu har cyklat så finns det inget pass som jag misslyckats med så många gånger som just ”fyror”, jag ligger i ett mentalt underläge redan där vilket såklart aldrig är bra att ha med sig innan ett pass.

Idag stod det fyror på programmet, det är lite av en övergångsvecka in mot den tredje avslutande fasen av vinterträningen där mer fokus kommer hamna på Vo2-max. Visserligen har det körts en del 40/20 under hela vintern, men bara på en underhållande nivå och inte med samma regelbundenhet som tröskelträningen. När sedan agendan sade att jag skulle hålla 320W på fyrorna kände jag mig lite skeptisk då min FTP ligger på 257W (4,3W/kg), men vem är jag att gnälla och det är ju trots allt 125% av FTP. Sparkade igång utan någon vidare känsla, kom två minuter in i första fyran innan jag var tokstum typ, visst ska man bli trött, stum och allt sånt. Avbröt, laddade om och satte ned målbilden till humana 300W, kom 2,5 minut in på intervallen innan samma känsla infann sig igen. Svor inombords över min fysiska och mentala vekhet, avbröt passet och rullade 20 minuter lätt bara för att rulla ur lite och få reflektera.

Visserligen har jag som jag skrev innan kört mest tröskel/styrkeintervaller sedan november, men jag borde kunna plocka ut mer. Samtidigt är det lite av vad jag har märkt på Zwift-rejsen, jag saknar den där riktigta överkapaciteten under en 1-5 minuters period. Jag kan liksom hänga med bra när det körs 4-4,5W/kg, men så fort det ska dammas på hårdare så får jag det tufft. Så det är en rejäl svaghet i min kapacitet, samtidigt vet och förstår jag att jag är mer av en klättrare i längre stigningar. Men om det ska bli något på racen i år så måste jag höja min kapacitet under kortare stunder också, vilket jag knappast gör genom att avbryta pass hela tiden. Sedan ska väl sägas att jag är rejält nöjd med att ha höjt min FTP från 240 till 257W under vintern och hoppas att den ska gå att peta upp något ytterligare vid kommande test.

Nu vet jag att kommande period inte innehåller några fyror, vilket såklart känns skönt. Jag kikar på mer 40/20″ och 30/30″ intervaller i denna sista träningsperiod, jag hoppas att det ska adressera ovan nämnda svagheter. Frågan är om jag ens ska ha fyror i mina träningsprogram framöver? Vilka är era sämsta pass?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s